سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران اعلام کرد: باتوجه به استقبال بالا از فروش شمش طلا در این مرکز در هفتههای آینده هم عرضه بسیار گستردهای انجام میشود.
به گزارش مشرق از بانک مرکزی، روز گذشته اولین حراج حضوری شمش طلا در قالب رفع تعهد ارزی در مرکز مبادله ارز و طلا برگزار شده و در این حراج، ۱۰ کیلوگرم شمش با عیار ۹۹۵ در هزار عرضه شد که توسط چهار گروه تولیدی خریداری شد. صادرکنندگان بخش خصوصی که فرآیند احراز هویت و رفع تعهد صادراتیشان در مرکز مبادله انجام شده بود، این عرضه را انجام دادند.
با وجود این، عرضه شمش طلا از سوی صادرکنندگان که قصد رفع تعهد ارزی داشتند، مخالفانی داشت. در این مدت برخی سودجو برای کاسبی از دور زدن رفع تعهد ارزی برخی صادرکنندگان متخلف، اقدام به اجاره شمش طلا و واردات چندینباره شمش کرده و طلا را به خارج از کشور قاچاق میکردند. رکوردشکنی واردات ۱۳ تن شمش طلا در ۸ ماهه امسال به عنوان ششمین کالای وارداتی، این موضوع را تایید میکند.
از سوی دیگر پیش از این اوراق گواهی سپرده کالایی بر مبنای شمش طلا در بورس کالا عرضه شده بود که بهدلیل مزایایی از جمله معاف از مالیات بودن و نداشتن ریسک نگهداری فیزیکی طلا و نگرانی از گم شدن و سرقت آن و اینکه میتوان از آنها برای وثیقه بانکی استفاده کرد، مورد استقبال قرار گرفته بود. در عین حال که عرضه شمشها به وزن ۱۰ کیلوگرم انجام میشود و با عرضه اوراق به ارزش هر ورق ۰.۱ گرم، منافاتی ندارد.
صاحبان کسب وکار از عرضه شمش طلا در مرکز مبادله استقبال میکنند
در این زمینه اصغر بالسینی سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، اظهار داشت: بانک مرکزی از هفتم دی صادرکنندگانی که بهدنبال رفع تعهد ارزی با طلا هستند را ملزم کرد که طلایشان را به مرکز مبادله بیاورند، اما در فرآیند رفع تعهد ارزی قبل از عرضه شمش طلا در مرکز مبادله، اشکالاتی داشت. نخست اینکه عرضه شمش اتفاق نمیافتاد و شمشهایی که در قالب رفع تعهد ارزی وارد کشور شده بود، بهصورت قاچاق از کشور خارج میشد و چند بار فرآیند رفع تعهد ارزی با یک شمش انجام میشد.
وی ادامه داد: از طرف دیگر اعضای اتحادیه طلا و جواهر قبل از اینکه شمش در مرکز مبادله عرضه شود، این گلایه را داشتند که اگر شمش وارد میشود، چرا به دست ما نمیرسد. یعنی هم عرضه واقعی شمش در کشور اتفاق نمیافتاد و هم در نهایت به دست مصرفکننده نمیرسید.
سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران بیان کرد: با توجه به این مشکل، بانک مرکزی مرکز مبادله را بهعنوان محل عرضه شمش طلای رفع تعهدی اعلام کرد. روز گذشته نیز فرآیند کشف قیمت و حضور خریدار و فروشنده، تسویه نقدی و تحویل شمش بهخوبی انجام شد، قیمت هم به نرخ بازار نزدیک بود. همه اینها شرایطی را ایجاد کرد که کسانیکه واقعا بهدنبال رفع تعهد ارزی از محل شمش هستند، خواهان این موضوع باشند زیرا منافع زیادی برای آنها دارد.
بالسینی با تاکید بر استقبال صادرکنندگان از عرضه شمشهایشان در مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: هم اکنون هم تقاضای بسیار زیادی از سوی صادرکنندگان برای عرضه شمش در مرکز مبادله واصل شده که نشان میدهد واقعی شدن فرآیند کمک کرده که در نهایت، منافع ذینفعان این حوزه که صادرکنندگان هستند و خریداران، بهصورت دقیق تامین شود.
وی به مخالفتهایی که از سوی برخی در این فرآیند اتفاق میافتد، اشاره کرد و افزود: کسانی که پیش از این ذینفع بودند در اینکه عرضه واقعی شمش به کشور صورت نگیرد، کسانی که در فرآیند قاچاق یا فروش مجدد این شمشها در کشور دخیل بودند، ممکن است فضاسازیهایی کرده باشند، اما اکنون با توجه به انجام این معامله در مرکز مبادله ارز و طلا، فرآیند بسیار شفاف شده و با توجه به استقبال خوب از سوی صادرکنندگان، در هفتههای بعد هم عرضههای بسیار گستردهای را در مرکز مبادله خواهیم داشت.
سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا روز گذشته (چهارشنبه) از فروش ۱۰ عدد شمش یک کیلویی طلا در نخستین حراج مرکز مبادله ارز و طلای ایران خبر داد.
منبع: مشرق نيوز