پیروزی شکننده ایران در پارس‌ جنوبی و ضدحمله‌های قطر

فاز ۱۱ پارس جنوبی در گذر زمان

برآوردها از میزان تولید گاز ایران از میدان مشترک پارس‌ جنوبی از افت ۳۰ درصدی آن حکایت دارد درحالی که قطر قصد دارد تا افق ۲۰۲۳، تولید گاز مایع‌شده از این میدان را حدود ۲ برابر کند.

  • جاباما -استیکی سایت

به گزارش مشرق، حسرت رسیدن به فینال جام ملت‌ها روی دل‌مان نمی‌ماند اگر فرصت‌های تیم فوتبال ایران با بی‌دقتی هدر نمی‌رفت.حال اما این تجربه می‌تواند در میدان گازی مشترک پارس جنوبی نیز تکرار شود، رقابتی که فعلا در آن از قطر جلو هستیم، اما یک پیروزی شکننده.

برآوردها از تولید گاز ایران در پارس جنوبی نشان می‌دهد که از سال ۱۴۰۴، سالانه تولید به میزان ۲۸ میلیون متر مکعب کاهش می‌یابد و در صورت اجرایی نشدن پروژه فشارافزایی پارس‌جنوبی، تولید گاز ایران از این میدان مشترک در سال ۱۴۱۰، روزانه ۲۰۰ میلیون متر مکعب کاهش خواهد یافت، یعنی تولید فعلی گاز از این میدان یک سوم می‌شود.

هر چند افت فشار پارس‌جنوبی و ابهام درباره تامین مالی ۲۰ میلیارد دلاری این پروژه، یک تهدید جدی برای امنیت انرژی کشور است اما در طرف دیگر قطری‌ها دو پروژه را با مجموع سرمایه‌گذاری ۴۵ میلیارد دلار و با حضور ۷ غول نفتی دنیا برای افزایش تولید ۴۸ میلیون تنی LNG آغاز کرده‌اند که با تکمیل آن تا سال ۲۰۲۳، تولید گاز این کشور ۶۰ درصد افزایش خواهد یافت.

در حال حاضر با وجود سهم دوبرابری قطر از میدان پارس‌جنوبی، تولید گاز ایران روزانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون متر مکعب از این کشور بیشتر است و ایران از سال ۹۶ و با وجود تحریم‌های آمریکا توانسته در تولید گاز از قطر پیشی بگیرد.

طبق اعلام شرکت ملی نفت؛ هم‌اکنون مطالعات امکان‌سنجی و طراحی مفهومی تأسیسات فشارافزایی در ایران در دریا و خشکی انجام شده و قرارداد طراحی مهندسی پایه تأسیسات یادشده با مشاورین ذی‌صلاح داخلی و بین‌المللی منعقد شده است.

طبق برنامه، تأسیسات فشارافزایی ایران در چهار هاب، با ظرفیت کل ۳۴۰ میلیون مترمکعب در روز تعریف شده که کار ساخت آن، پس از انجام مطالعه مهندسی و تهیه اسناد مناقصه EPC هاب اول و همچنین برگزاری مناقصه و تنفیذ قرارداد EPC هاب اول، از سال آینده آغاز خواهد شد.

در این بین، قطری‌ها نیز دو پروژه برای افزایش تولید گاز از بخش شرقی و جنوبی میدان گنبد شمالی (پارس‌جنوبی) تعریف و آغاز کرده‌اند. از ۴۸ میلیون تن گاز مایع‌شده تولیدی در این دو پروژه تاکنون ۲۱ میلیون تن آن پیش‌خرید شده و برخلاف ایران به جای مصرف داخلی، صادر می‌شود.

حال روز گذشته العربی الجدید به نقل از وزیر انرژی قطر اعلام کرد که این کشور قصد دارد توسعه بخش شمال شرقی میدان گنبد شمالی (پارس‌جنوبی) را آغاز کند و ۱۶ میلیون تن دیگر به تولید گاز مایع‌شده تا افق ۲۰۳۰ اضافه کند، پروژه‌ای که در صورت موفقیت، شکست احتمالی ایران در سال‌های آتی را سنگین‌تر خواهد کرد.

منبع: مشرق نيوز

تاریخ انتشار

در

,

برچسب ها:


با عنایت به اینکه سایت «اخبار اقتصادی» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است. (قانون تجارت الکترونیک)

اخبار اقتصادی نقشی در تولید محتوا ندارد و مطالب این سایت، بازنشر اخبار پایگاه‌های معتبر خبری است.